Találkozás M. Nagy Miklóssal

Találkozás M. Nagy Miklóssal

Az Európa Könyvkiadó igazgatójával

Folytatva Társaságunk egyik fontos hagyományát – törekszünk megismerkedni a magyarul, magyar szerzőtől megjelent orosz témájú könyvvel és létrehozójával - a Nemzetek Házában találkozót tartottunk M. Nagy Miklóssal abból az alkalomból, hogy nemrég jelent meg „Ha nem is egy bomba nő” című, moszkvai ösztöndíjas éveit bemutató könyve.

A szerző a regényben leírt egy-egy történet ismertetésekor egyben életének fontos csomópontjait tárta az est részvevői elé, érdeklődéstől függően, esetenként igen részletesen. Így megtudhattuk, hogy a családi körülmények mellett a tudásvágy hajtotta Moszkvába, ahol 1982-1987 között volt ösztöndíjas a Nemzetközi Kapcsolatok Intézete újságíró szakán. Írói ambíciói már korábban jelentkeztek, s ezek csak erősödtek a klasszikus és kortárs orosz irodalom mind alaposabb megismerésével. Moszkvai évei alatt és azóta is folyamatosan figyelemmel kíséri a kortárs orosz irodalom alakulását, szoros kapcsolatot tart fenn orosz írókkal. Vonzódása az orosz irodalom iránt azóta is töretlen.

Hazajövetele után hamarosan az Európa Könyvkiadóhoz került irodalmi szerkesztőként, a szovjet-orosz irodalmat gondozta, 2013 óta a Kiadó igazgatója. Számos orosz irodalmi mű fordítása, esszék, kritikák, válogatások jelzik munkásságát, amely az idén első regényével gazdagodott.

Kérdésekre válaszolva Nagy Miklós részletesen kitért életének különböző részleteire, az oroszon kívül a spanyol irodalom iránti érdeklődésére. Beszélt további irodalmi terveiről, tájékoztatott az Európa Kiadó terveiről az orosz irodalom megjelentetése terén.

A jó hangulatú találkozót a vendégünk élete, munkássága iránti őszinte érdeklődés jellemezte. Az oldott légkörű összejövetel mind tagjaink, mind Íróvendégünk részéről megelégedést váltott ki.

Az est folyamán M. Nagy Miklós dedikálta regényét.

Vissza