Beszámoló a Tatjána napi bálról

Beszámoló a Tatjána napi bálról

Az első Tatjána napi kamarabál a MOMBT-ban

2022. január 25-én 17 órakor a Nemzetek Házában Gilyán György a MOMBT elnöke  megnyitotta az első Tatjána napi kamarabált a Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság és a Panorama Rossica Műhely szervezésében, amelyen döntő részt a Társaság egyetemista tagjai és szimpatizánsai vettek részt.

 Az összművészeti igénnyel felépített programban három táncblokk szerepelt. A nyitó táncokat a Skatulocska táncegyüttes mutatta be, majd a a 18-19. századi európai bálok kedvelt táncát a kvadrillt járták a részvevők , ami azonnal megteremtette a szükséges atmoszférát. Ezt fokozták a választékos báli ruhák, legyezők, ékszertáskák, fényes cipők, egyedi frizurák és egy igényes, alkalomhoz szabott, selyem szalagos táncrend, aminek a kitöltése elősegítette, hogy ne legyen üresjárat a táncparketten. A második táncblokk a keringőké volt, a harmadik pedig a mai fiatalok zenei ízlésének kedvező táncoké.

A programot orosz klasszikus regényekből vett báli jelenetek felolvasása tagolta. Románcokat és Csajkovszkij-dalokat adott elő Geréb Anna és László Anna. A klasszikus tánc, -zene és szépirodalom mellett szót kapott az iparművészet is. Csodálatos, Pavlovo-Poszadban készült vállkendők kerültek bemutatásra.

A vendégek között volt a moszkvai „Ljugyi” Kulturális-Ismeretterjesztő Központ delegációja. Bemutattak két új, klasszikus műveltséget fejlesztő társasjátékot, amit a MOMBT-nek ajándékoztak.

Mivel Tatjána nap az oroszországi egyetemisták napja is – Ivan Suvalov miniszteri tanácsosnak köszönhetően, aki 1755. január 12-én, Tatjána napján íratta alá Erzsébet cárnővel a Moszkvai Egyetem alapító okiratát – kvízjátékon ellenőrizhették a diákok klasszikus orosz kultúrából szerzett ismereteiket. A báli forgatókönyvek elengedhetetlen elemeként tombolasorsolásra is sor került szervezetek és magénszemélyek felajánlásainak köszönhetően, így szinte senki nem távozott üres kézzel. És nem is jött úgy, hiszen a báli fogadás házi finomságait a résztvevők késztették és hozták otthonról. Így például kóstolhattunk különleges házi lekvár, és számos házi pirogot, sós és édes süteményt, szendvicset, pogácsát.

A hagyományteremtő cél megerősítést kapott, a következő Tatjána napi bálra már most vannak jelentkezők.

(Összeállította: Gyimesi Zsuzsanna)

 

Képes beszámoló: http://www.mombt.hu/admin/uploads/file/2022-01-25-a-tatjana-napi-bal.pdf

Vissza