75 éves a Magyar Orosz Művelődési és Baráti Társaság - Frissítés 2.0!

75 éves a Magyar Orosz Művelődési és Baráti Társaság - Frissítés 2.0!

Az évforduló alkalmából Társaságunk elnöke köszöntötte a Társaság tagságát, támogatóit.

 

 

Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság

 

ELNÖK

 

 

 

 

 

 

 

 

Kedves Barátaim!

 

A Társaság Elnöksége nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm a Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság minden tagját és szimpatizánsát Társaságunk jogelődje, a Magyar-Szovjet Művelődési Társaság (MSZMT) 1945. június 9-i megalapításának 75. évfordulója alkalmából.

 

Az MSZMT alapítói, a magyar értelmiség legkiválóbbjai a II. Világháború európai befejezése után – kivéve részüket az ország újjáépítéséből és annak részeként - a világra nyitott humanista gondolkodókként azonnal hozzáláttak az új európai és világrendhez igazodó kulturális kapcsolatok építéséhez, a magyarországi lakosoktól addig elzárt orosz és szovjet kulturális értékek megismertetéséhez, a két ország, a két nép közötti humán együttműködés erősítéséhez.

 

Elismerés és hála nekik bátor, önzetlen kezdeményezésükért, progresszív korszakos tevékenységükért, amellyel példát mutattak és mutatnak ma is a jelennek, nekünk is népek közötti és kulturális nyitottságból, alkotó együttműködési készségből és teljesítményből.

 

Barátaim! Merítsünk alkotó erőt és energiát elődeink példájából, eredményeiből és folytassuk, vigyük előre ezt a valódi népi diplomáciát! 

 

Társaságunk jogelődje alapításának 75. évfordulójára tervezett tavaszi jubileumi rendezvényeinket, ideértve az ez év januárjában ma 16 órára meghirdetett ünnepi műsoros megemlékezésünket a Covid-19 vírusjárvány miatt – mint ezt korábban már jeleztük – sajnos nem volt, s ma sincs módunk megtartani. Ezeket az ünnepi rendezvényeket 2021 tavaszán és az MSZMT első (alakuló) kongresszusa 75. évfordulóján 2021. június elején tartjuk meg.

 

Társaságunk ifjú szimpatizánsai - az ELTE diákjai Gyimesi Zsuzsanna vezetésével - a mai jubileumhoz méltó, értékes meglepetést készítettek, amelyet az alábbi link megnyitásával ismerhettek meg. https://online.flippingbook.com/view/309265/

Köszönjük az alkotóknak és további sikereket munkájuk folytatásához!

 

A MOMBT minden tagjának és szimpatizánsának jó egészséget, alkotó energiákat és további egyéni és együttes sikereket kívánok.

 

Gilyán György s.k.

a Társaság elnöke

FRISSÍTÉS!

Kedves Barátaink !

 

Jogelődünk megalakulása 75. jubileuma alkalmából számos állami és társadalmi szervezet, magánszemély köszöntötte Társaságunkat és fejezte ki jókívánságait szervezetünknek az MOMBT-nek, tagjainknak. Ezek között az Orosz Föderáció magyarországi nagykövete, az OF Külügyminisztériuma "Rossotrudnichestvo" szervezetének vezetője, a budapesti Orosz Kulturális Központ igazgatója, a moszkvai "Orosz Világ" Alapítvány igazgatója - akiknek orosz nyelvű leveleit - az alábbi  linkek szerint közzétesszük.

 

Mint már jeleztük, a Covid-19 járvány miatt az eredetileg 2020. június 9-re előkészített központi ünnepi rendezvényünket a Társaság nem tudta megtartani. Arra a jogelőd  Magyar - Orosz Művelődési Társaság első kongresszusának 75. évfordulóján 2021. június 9-én kerül sor.

 

Baráti üdvözlettel.

Gilyán György

a MOMBT elnöke

 

A köszöntők itt olvashatók:

 http://www.mombt.hu/admin/uploads/file/okk-koszontolevele-75-ev.pdf

http://www.mombt.hu/admin/uploads/file/fond-russkii-mir.pdf

http://www.mombt.hu/admin/uploads/file/rf-bp-nagykovetseg-koszontoje-75-ev.pdf

http://www.mombt.hu/admin/uploads/file/roszszotrutnichestvo-letters.pdf

http://www.mombt.hu/admin/uploads/file/rossortudnichestvo-vezetojenek-levele-magyarul-a-mombt-75-evfordulojan.pdf

 

Vissza