Megnyílt az első Szolzsenyicin Múzeum

Megnyílt az első Szolzsenyicin Múzeum

az oroszországi Kiszlovodszkban

 

Az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Alekszandr Szolzsenyicin 1920 és 1924 között gyermekként élt Kiszolovodszkban, amiről «Красное колесо» című regényében is megemlékezett. 2008-ban lett a gyermekkori lakóhely szövetségi jelentőségű kulturális emlékhely, majd 2009-ben az Állami Irodalmi Múzeum kiállítóhelye. Az "A.I. Szolzsenyicin Múzeum" Információs-Kulturális Központ  2015. május 31-én nyílt meg a nagyközönség előtt.

Sztanyiszlav Govoruhin, Oroszország népművésze a központ megnyitóján elmondott beszédében emlékeztetett arra, hogy "Alekszandr Iszajevics mindig hitt abban, hogy visszatér Oroszországba, olyan szoros volt a lelki kötödése a hazájához. És végül hazatért. A múzeum mai megnyitása - szintén a nagy író hazatérése." Natalja Szolzsenyicina, a Nobel-díjas író felesége köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek a múzeum létrehozásában: "Azt szeretném, hogy a múzeum hasznos legyen Kiszlovodszk, az Észak-Kaukázus felnövekvő nemzedékei számára, miután Alekszandr Iszajevicset minden ide kötötte..." 
 
A múzeum állandó kiállítása Sztavropolhoz és Szolzsenyicin életpályájának kezdetéhez kötődik, bemutatja személyiségének alakulását a háború alatt, majd a börtönben és a száműzetésben, képet ad írói tevékenységének kezdetéről - egészen az "Ivan Gyenyiszovics egy napja" című elbeszélésének 1962-es megjelenéséig. Az író életének további állomásait a múzeum multimédiás kiállítás keretében mutatja be: az audió- és videóanyagok között megtalálhatóak Alekszandr Szolzsenyicin interjúi és a róla készült filmek is. A múzeum megnyitásához időzítve az orosz Állami Irodalmi Múzeum bemutatta a Szolzsenyicin életét és művészetét feldolgozó kiállítási projektet is.
 
A házat, amelyben A.I. Szolzsenyicin korai éveit töltötte, a XX. század elején építette Fjodor Gornij, akinek felesége, Marija Zaharovna Szolzsenyicin édesanyjának testvére volt. Az információs-kulturális központban irodalmi esteket, fesztiválokat és versenyeket terveznek rendezni a jövőben, emellett itt működik majd egy iskolai szakkör is.
 

(Forrás: mkrf.ru, interfax.ru)

 

 

 

 

 

Letölthető PDF dokumentum:

Az ingyenesen letölthető Adobe Reader szoftverrel egyszerűen tekintheti meg, nyomtathatja ki a PDF-fájlokat.
Vissza