Dmitrij Gluhovszkij Magyarországon

Dmitrij Gluhovszkij Magyarországon

A Metró 2033 Univerzum megteremtője, a Metró 2033 és Metró 2034 című könyvek sikeres szerzője 2015. novemberben Magyarországon járt

 

Dmitrij Gluhovszkij az orosz populáris irodalom legnagyobb sztárja. A Metró 2035 a 2013-ban kiadott Metro: Last Light című számítógépes játék ötleteiből született meg.

Dmitrj Gluhovszkij trilógiájának zárókötete, a Metró 2035 idén nyáron jelent meg oroszul, magyarul pedig november végén jelenik meg az Európa Könyvkiadónál Goretity József fordításában. Főszereplője Artyom, aki korábban megmentette a Metró lakóit a „feketéktől”, de ő tudja, hogy nem hőstettet követett el, hanem óriási hibát. Mert azok a lények nem szörnyetegek voltak, hanem egy új értelmes faj képviselői...

Ez a regény, amely az atomháború utáni világot írja le, valójában nagyon is a mi mostani világunkról szól: hidegháborúról, menekültválságról, új diktatúrákról.

„A sci-fi egyébként a Szovjetunió idején az egyetlen lehetőség volt rá, hogy a társadalmi problémákról vagy a rendszer hibáiról nyíltan beszélhessünk, és kritizálhassuk azokat, mivel az úgynevezett »valódi szépirodalom« totális állami kontroll alatt állt.” (Nyilatkozta Dmitrj Gluhovszkij a euronews-nak.)

A szerzőtől egyébként sem áll távol az aktuálpolitika és fikció vegyítése: Orosz népellenes mesék című kötete – ami 2013-ban jelent meg magyarul – fantasztikus és meglepően éles képet fest a mai Oroszországról, ahol semmi sem az, aminek látszik.

Dmitrj Gluhovszkij az orosz populáris irodalom legnagyobb sztárja, a Metró 2033 játékadaptációja világszerte hatalmas sikert aratott.  A Metró 2035 a 2013-ban kiadott Metro: Last Light című számítógépes játék ötleteiből született meg.

Metró 2035 című könyvét 205. november 26-án mutatták be a Puskin Art Moziban M. Nagy Miklós, az Európa Könyvkiadó igazgatója közreműködésével.

 

 

Letölthető PDF dokumentum:

Az ingyenesen letölthető Adobe Reader szoftverrel egyszerűen tekintheti meg, nyomtathatja ki a PDF-fájlokat.
Vissza