"A NAGY SZTÁRPÁROS" 2.0" - Geréb Annával

"A NAGY SZTÁRPÁROS" 2.0" - Geréb Annával

2019. február 28-án Geréb Anna filmesztéta „A nagy sztárpáros – Vera Holodnaja és Ivan Mozzsuhin, az I. világháború előtti orosz némafilm koronázatlan királynője és királya” címmel tartott izgalmas előadást a mintegy 30 fős közönségnek.

Azt lehetne hinni, hogy Geréb Anna filmesztéta olyan dolgokról beszél, amik a mai kor emberét nem nagyon érdeklik. Rossz minőségű némafilmek fekete-fehérben, hang és speciális effektek nélkül. Csakhogy Geréb Anna úgy beszél a játékfilm oroszországi hőskoráról, hogy mindenki elámul. A némafilmek némaságát észre sem vesszük, hiszen Anna mindent „kihangosít”. A technikai hiányosságokat magyarázatra szoruló rejtvényeknek látjuk. A szakmai ballépések kiszúrását izgalmas felfedezésként éljük meg. Felemelő érzéssel veszünk a kezünkbe homályos, matt fényképeket kartonpapírokon, furcsán sminkelt, mesterkélt pózban megmerevedett színészekről. Az idő pedig röpül, máris eltelt három óra.

Ez történt február 28-án a Szekfű Gyula Könyvtárban, ahol Geréb Anna Vera Holodnaja és Ivan Mozzsuhin némafilmsztárok életútját és munkásságát mutatta be a közönségnek. Több izgalmas részletet láttunk 1918 előtt készült játékfilmekből és végignézhettük Vera Holodnaja főszereplésével az 1916-ban készült „Életet az életért” [Zsizny za zsizny] című filmet Jevgenyij Bauer rendezésében.

A programot a Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság és Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ szervezte, közösen. Már formálódik a következő némafilmes előadás témája. Úgy látszik, erre nagyon könnyen rá lehet szokni.

 

via: http://russtudies.hu/Aindex.php?menu=4&lang=h&hirid=1503

Letölthető PDF dokumentum:

Az ingyenesen letölthető Adobe Reader szoftverrel egyszerűen tekintheti meg, nyomtathatja ki a PDF-fájlokat.
Vissza