Magyar ifjúsági delegáció Oroszországban

Magyar ifjúsági delegáció Oroszországban

A Társaság elnökségi tagjai is részt vettek a delegációban

2014. április 24-e és május 1-je között került sor a Roszszotrudnyicsesztvo (A Független Államok Közössége, a Külföldön Élő Honfitársak és a Nemzetközi Humanitárius Együttműködés Ügyeiben Illetékes Szövetségi Ügynökség) oroszországi föderális szervezet szervezésében, a budapesti Orosz Kulturális Központ közreműködésével egy magyar ifjúsági delegáció látogatására Moszkvában és Kazanyban.

A magyar delegáció tagjai különböző szférákból kerültek ki. Ifjú politikusok vagy a politikához közvetlenül kapcsolódó személyek: Ágh Péter (a Fidelitas elnöke, a küldöttség vezetője), Kisfaludi-Bak Judit (Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnökének kabinetvezetője), Partos János (a Pécsi Polgármesteri Hivatal titkárságvezetője). Újságírók: Dávid László (Magyar Nemzet), Hetei Antónia (MTI). Egyetemek munkatársai: Gál-Mátyás Melinda (Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Büntetőjogi Kar), Vas Annamária (Debreceni Egyetem, Szlavisztikai Intézet), Gyóni Gábor (ELTE Ruszisztikai Központ, a Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság elnökségi tagja). A civil szféra és üzleti világ képviselő Kecskeméti Gábor (Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság), Kopp Kristóf (TOO Schenker).

Az utazás célja további együttműködési programok előkészítése volt oroszországi szervezetekkel. A magyar delegáció tagjait föderális ifjúsági szervezetek magasrangú képviselői, egyetemek vezetői, politikusok fogadták.

A delegáció tagjai április 25-én Moszkvában az Oroszországi Ifjúsági Szövetség vezetőivel folytattak tárgyalásokat, majd a Lomonoszov Egyetem (MGU) Magyar tanszékén folytatták megbeszéléseiket. A tanszék vezetői kifejezték együttműködési szándékukat magyarországi felsőoktatási intézményekkel.

Április 28-án Kazanyban, Tatarsztan parlamentjében tettek látogatást a magyar delegáció tagjai. Megismerkedtek a tatár törvényhozás munkájával, az orosz regionális politika életével. A tatár parlamentben folytattak tárgyalásokat a Tatár Köztársaság Ifjúsági Szervezeteinek Tanácsa vezetőivel, akik nyitottak voltak a tatár-magyar kapcsolatok fejlesztése ügyében.

A kazanyi Volgai Föderális Egyetemen Linar Latipov rektorhelyettes fogadta a delegációt, aki Oroszország külföld felé való nyitottságát nyitottságát és eurázsiai jellegét hangsúlyozta, kiemelve a magyarok eurázsiai gyökereit és érintettségét.

Április 29-én a kazanyi IT parkot nézhették meg a magyarok, majd kerekasztalbeszélgetést folytattak ifjú kazanyi vállalkozókkal, betekintést kapva a tatarsztani üzleti élet lehetőségeibe.

Április 30-án ismét Moszkvában, az MGU-n fogadták a magyar ifjúsági delegációt. A „Globális folyamatok” tanszéken kaptak tájékoztatást e műhely működéséről. Rövid, de igen perspektivikus megbeszélés zajlott a Szövetségi Ifjúsági Ügynökség vezetőjével (Szergej Poszpelov) és az oroszországi Oktatási Minisztérium képviselőjével (Olga Jevko), akik felajánlották magyar fiatalok részvételét a szeligeri táborban és az idén megrendezésre kerülő Tavrida krími ifjúsági táborban. A program végén a magyar delegáció tagjai a Roszszotrudnyicsesztvo helyettes vezetőjével, Larisza Jefremovával egyeztették a hét során szerzett tapasztalatokat és a lehetséges együttműködés formáit.

Hála a Roszszotrudnyicsesztvo szervezésének, a magyar delegáció tagjai megismerkedhettek Moszkva és Kazany legfőbb nevezetességeivel is.

 

Letölthető PDF dokumentum:

Az ingyenesen letölthető Adobe Reader szoftverrel egyszerűen tekintheti meg, nyomtathatja ki a PDF-fájlokat.
Vissza