40 éve történt - magyar űrhajós a vilárűrben

40 éve történt - magyar űrhajós a vilárűrben

40 éve, Farkas Bertalan, első magyar űrhajósként, Valerij Kubaszov szovjet űrhajóssal együtt, 1980. május 26. és június 3. között megjárta a világűrt. Társaságunk levélben köszöntötte.

MOMBT_logo

 

 

Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság

 

 

 

Farkas Bertalan úrnak

a Magyar Köztársaság Űrhajósa

a Magyar Köztársaság és a Szovjetunió Hőse

Dandártábornok

Budapest

 

Tisztelt Farkas Bertalan Úr! Kedves Berci!

 

 

A Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntünk űrrepülésed 40. évfordulója alkalmából.

 

Az Interkozmosz program keretében, első magyar űrhajósként Valerij Kubaszov szovjet űrhajóssal együtt 1980. május 26. és június 3. között végrehajtott űrrepülésed új korszakot nyitott a magyar űrkutatás történetében és már a világűr ember által történő meghódítása „hőskorában” felemelte hazánkat az űrhajózó államok sorába. Ez elképzelhetetlen és megvalósíthatatlan lett volna a kitűnő magyar-szovjet űrkooperáció, a Haza mindenoldalú támogatása és természetesen a Te tehetséged, szorgalmad, bátorságod, kitartásod és nyitott, együttműködő személyiséged nélkül. Egy emberként szorítottunk akkor repülésetek és ott végzett munkátok sikeréért és büszkék voltunk és vagyunk ma is Rád, országunk, köztársaságunk Hősére. Minden magyar ember köszönettel tartozik azért is, hogy 40 éve számos szakmai és társadalmi megbízatásod keretében fáradhatatlanul munkálkodsz a nemzetközi űrkutatási - benne a magyar-orosz és az európai – együttműködés előmozdításáért, Magyarország és a magyar űrkutatási eredmények nemzetközi népszerűsítéséért.

 

A Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság és Alapítványunk a Szent-Györgyi Albert Alapítvány számára megtiszteltetés, hogy – rendkívül szerteágazó szakmai és közéleti aktivitásod mellett is – részt veszel közös munkánkban. Tapasztalataidat, tanácsaidat a közös gondolkodásban, nemzetközi kapcsolataid mozgósítását a Társaság és az Alapítvány céljainak valóra váltásában - a Magyarország és az Orosz Föderáció népei közötti bizalom és barátság erősítésben a két ország közötti tudományos, kulturális és humán kapcsolatok bővítésében – nagyra értékeljük.

 

A 30. évfordulón Moszkvában a Magyar Kulturális Intézetben Veled és nyolc szovjet űrhajóssal, akik közvetlenül részt vettek a közös űrrepülés irányításában és kivitelezésében, együtt köszöntöttük az évfordulót. A találkozón megerősítettétek, hogy változatlan hittel és lelkesedéssel folytatjátok a magyar-orosz űrkutatási együttműködés támogatását országaink, népeink és a nemzetközi közösség javára. Miként erről Tőled értesültünk, ez maradéktalanul megvalósult.

 

Kedves Berci!

 

Most a 40. évfordulón teljes szívünkből kívánunk Neked és általad űrhajó-társaidnak is megújuló alkotó erőt, energiát és kiváló egészséget e magasztos célok sikeres megvalósításához és természetesen magánéletetekben is.

 

 

Számítunk Rád továbbra is Társaságunkban és az Alapítványban is!

 

 

A Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság nevében:

 

 

 

Gilyán György s.k.

a MOMBT elnöke

 

Budapest, 2020. május 26.

 Továbbiak itt:  http://www.mombt.hu/admin/uploads/file/farkas-bertala-koszontese-alairt.pdf

Letölthető PDF dokumentum:

Az ingyenesen letölthető Adobe Reader szoftverrel egyszerűen tekintheti meg, nyomtathatja ki a PDF-fájlokat.
Vissza