A Voronyezs környéki harcok az oroszok és a megszállók szemével 1942-1943

Nagy érdeklődés mellett zajlott Filonyenko professzor előadása. A hitleri Németország Szovjetunió elleni támadása -  a Nagy Honvédő Háború kezdetének 70. évfordulójáról emlékezett meg 2011. június 16-án a Magyar-Orosz Baráti Társaság. 

A nagy érdeklődéssel kísért rendezvényen Szergej Ivanovics Filonyenko, a történettudományok doktora, professzor, a Voronyezsi I.Péter Állami Egyetem rektorhelyettese, a Történeti Tanszék vezetője „A Voronyezs környéki harcok az oroszok és a megszállók szemével 1942-43" címmel tartott előadást. A tudós vendég előadását azokra a kutatásaira építette, amelyeket hamarosan megjelenő  könyvéhez, s benne a magyar katonai részvétellel kapcsolatban végzett

Szigorúan a felkutatott dokumentumokra épülő, érdekfeszítő , a Don melletti harcokról, a magyar katonai részvételről, a civil lakosság elleni cselekményeket is bemutató, új ismereteket nyújtó előadás  taglalta a támadók visszavonulásának részleteit is. Ismertette a megszállók  - németek, magyarok,  olaszok, románok - Don melletti harcokban való részvételének , a Vörös Hadsereg igazságos honvédelmi harcának a tényeken nyugvó értékelését. Megvilágította, milyen eredmények születtek az akkori harcokban résztvevő országok közötti megbékélés folyamatában - katonai temetők a Don-i harcok területén, új épületek emelése az akkori harcokban résztvevő országok által a leromboltak helyén stb. A Társaság tagjai számos kérdéssel, vélemény-nyilvánítással kapcsolódtak az előadóhoz a sikeres rendezvényen, melynek moderátora Krausz Tamás, az ELTE professzora volt.         

Kéri József

Vissza