Oroszország egyre erősebb lesz?

Jól jöttek Moszkvának az észak-afrikai és közel-keleti fejlemények. 2011 első 10 hetében jelentős és tragikus változások következtek be a világban, Oroszország azonban megerősödve kerülhet ki a válsághelyzetből – írja a Stratfor szerkesztőségi cikke.

Az arab világban forradalmak söpörnek végig, Tunéziában és Egyiptomban megbuktak az uralkodó rezsimek, Líbiában polgárháború zajlik, a március 11-i földrengés súlyos helyzetbe hozta a világ harmadik legnagyobb gazdaságát, Csernobil óta nem látott nukleáris katasztrófával fenyegetve.

Ezen események árnyékában Oroszország jóformán az egyetlen állam, amely komfortosan érezheti magát. A hazájában meglehetősen népszerű orosz vezetésnek nem kell félnie forradalmi megmozdulásoktól. Oroszország közvetlen módon nem érdekelt a muszlim világban zajló konfliktusokban, ellentétben az USA-val. Oroszországnak nem kell tartania afrikai menekültek hadától, ellentétben az EU országaival. Valószínűleg a japán nukleáris katasztrófa sem fogja fenyegetni a világ legnagyobb országát, még a legrosszabb esetben sem, hiszen az uralkodó szélirány a Csendes-óceán felé sodorná az esetleg kialakuló a radioaktív felhőt.

Másik oldalról viszont a közel-keleti bizonytalanság miatt 18,5 %-al emelkedtek az olajárak, ami jelentős pluszbevételt jelent az orosz büdzsének. A líbiai polgárháborús helyzet a Líbiát Olaszországgal összekötő Zöld Áramlat gázvezeték működését akadályozza, ami megint csak Oroszországnak jön jól. A japán atomkatasztrófa miatt az orosz gáz a szigetországban is kelendő lett.

A legnagyobb nyereség viszont talán abból adódik, hogy a japán atomkatasztrófa után újragondolásra kerül az atomenergia hasznosítása az egész világon. Olaszország és Németország máris felülvizsgálja atomerőműveit. Európa orosz energiától való függősége növekszik ezáltal, ami akár az orosz politikai befolyás megerősödéséhez is vezethet a kontinensen.

Amíg a világ figyelme Észak-Afrikára, a Közel-Keletre és Japánra koncentrálódik, Amerika ismét kénytelen több figyelmet fordítani ezekre a régiókra, ami lehetőséget teremt Oroszországnak, hogy megerősítse domináns pozícióját Eurázsiában - figyelmeztet a Statfor szerkesztőségi cikke.

(Russia Rises Amid Geopolical Events, stratfor.com)

Vissza