Fényes jövő előtt az orosz gazdaság?

A fejlődő országok lekörözik az európaiakat. A PricewaterhouseCoopers (PwC) elemzése szerint virágzó évtizedek elé néz az orosz gazdaság: 2050-re az orosz gazdaság teljesítménye megelőzi Németországét, Franciaországét, Nagy-Britanniáét és Japán közelébe ér.

2050-re már Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága, az USA a második helyre szorul vissza. A harmadik helyre várható India, a PwC szerint ezután Brazília következik majd, Japán, és a világ hatodik legnagyobb gazdasága lesz az orosz a 21. század közepére. Oroszországot követi majd Mexikó, Indonézia, és csak ezután a legerősebb európaiak, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia.

A BRICS országok gazdaságai a következő években lendületesebben fognak fejlődni, mint a nyugati gazdaságok. A PwC szerint: „A mostani válság jelentősen nagyobb károkat okozott a G7 országainak, mint a fejlődő államoknak.”

A Világbank prognózisa szerint viszont az orosz gazdaság lassan fog fejlődni, a következő években 3,5 – 4 % körüli növekedés várható. Az orosz gazdaság továbbra is a világgazdaság konjunktúrájától függ, mégpedig elsősorban a nehéz időket átélő európai országok gazdasági helyzetétől.

(oroszvilag.hu)

Vissza