Szergej Lavrov Budapesten

Oroszország és Magyarország egymás megbízható partnerei, kapcsolataikat a tisztelet és a bizalom határozza meg - mondta Martonyi János külügyminiszter 2013. május 2-án Budapesten.

A tárcavezető orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatójukon Martonyi János kiemelte: Oroszország ma a globális rendszer egyik meghatározó és megkerülhetetlen szereplője, egyúttal Magyarország fontos partnere, és a kapcsolataik minden tekintetben kedvezően fejlődnek.

Szergej Lavrov látogatása további lendületet ad a kapcsolatépítésnek - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy orosz külügyminiszter csaknem tíz éve nem járt Budapesten. Martonyi János hangsúlyozta: egyértelműen az volt az üzenete Orbán Viktor miniszterelnök és Szergej Lavrov csütörtöki találkozójának is, hogy tovább kell fejleszteni a két ország gazdasági, tudományos, kulturális és oktatási kapcsolatait, különös figyelmet szentelve az energiának. Az oktatással kapcsolatban kitért arra is, hogy megállapodtak: kidolgoznak egy programot, amelynek célja, hogy minél több magyar diák tanuljon Oroszországban, és minél több orosz diák Magyarországon.

Szergej Lavrov azt mondta: folyamatban van azoknak a megállapodásoknak a megvalósítása, amelyeket Orbán Viktor moszkvai látogatása alkalmával kötöttek. Az orosz politikus üdvözölte, hogy Magyarországon növekszik az érdeklődés az orosz nyelv iránt. Magyarország és Oroszország együttműködhet az innovációs technológiák területén is, közös tudományos projektek megvalósítását tervezik - fűzte hozzá. Martonyi János a kulturális kapcsolatokról szólva megjegyezte: a tervek szerint 2014-ben orosz kulturális évad lesz Magyarországon, amelyet magyar évad követ Oroszországban.

Moszkva üdvözli a magyar vállalatok érdeklődését Oroszország iránt, és azt, hogy kereskedőházak megnyitását tervezik több orosz régióban, ahogyan pár napja hasonló intézményt nyitottak Moszkvában is - mondta.

Szergej Lavrov közölte: Moszkva nagyra értékeli Budapest konstruktív hozzáállását az EU-orosz kapcsolatokhoz és az orosz vízummentesség kérdéséhez. Úgy látja, túlzás lenne az EU-orosz kapcsolatok válságáról beszélni, folyamatosan tárgyalnak az unióval minden kérdésről, így az energetikai ügyekről is. Emlékeztetett arra, hogy tavaly megkezdődött a földgázszállítás az Oroszországot Németországgal összekötő tenger alatti földgázvezeték, az Északi Áramlat első vezetékpárának második vezetékén is.

Martonyi János is úgy vélekedett, hogy Oroszország és az EU kapcsolatai nem lazultak, hiszen fontos stratégiai partnerei egymásnak. Európa egyik legfontosabb hosszú távú geostratégiai kérdése az, hogy miként alakul a kapcsolata Oroszországgal - mutatott rá, hozzátéve: Magyarország szorgalmazza az EU és Oroszország kapcsolatainak fejlődését.

Orosz hivatalos közlés szerint a „kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit” vitatták meg Lavrov budapesti látogatásán. A felek kifejezték egyetértésüket a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztése érdekében a „pragmatizmus és az érdekek kölcsönös tiszteletben tartása jegyében”. A felek készek aktivizálni a parlamentek és a régiók közötti együttműködést, a tudományos és kulturális kapcsolatok elmélyítését. Az orosz közlés szerint szóba került a közel-keleti – többek között a szíriai - helyzet megvitatása is.

Vissza